SELAMAT DATANG

selamat hari raya

biskut terkini gedebak-gedebuk

kuih bakar
Waktu memasak : 25 minit
Saiz hidangan untuk : 50 biji
Cara memasak : Bakar


 BAHAN A:
*       170gm mentega
*       10gm shortening
*       60gm gula ising
*       1/2 sudu teh pewarna hijau
*       160gm tepung naik sendiri
*       80gm tepung jagung
*       40gm gajus yang dikisar

BAHAN HIASAN:
*       Sedikit biji gajus
*       Sedikit coklat putih
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega, shortening dan gula aising sehingga sebati.
  2. Kemudian masukkan pewarna hijau dan pukul rata.
  3. Masukkan tepung naik sendiri, tepung jagung dan juga gajus kisar. Gaulkan rata sehingga menjadi adunan.
  4. Paipkan adunan ke atas loyang pembakar dan letakkan biji gajus ditengahnya.
  5. Bakar pada suhu 180°C selama 25 minit.
  6. Apabila masak, sejukkan dan hias dengan coklat putih.

No comments:

Post a Comment